Hírek - Aktualitások

 

Mikulás ünnepség

2018. december 6-án az Újkerti Közösségi Házban, a Csokonai Gimnázium 9. osztályos tanulóinak közreműködésével tartottuk a Mikulás ünnepségünket.

Gyermekekért 2018 díj

2018. november 10-én a Szociális Munka Napja alkalmából adtuk át a "Gyermekekért 2018" díjat kollégánknak, Angyalosi Jánosnénak.

A Láthatatlan iskola önkétesei és a Mikulás

2017. december 7-én a Láthatatlan Iskola önkéntesei látogatták meg intézményünk lakóit a Mikulással együtt.

Mikulás az Újkerti Közösségi Házban

2017. december 6-án az Újkerti Közösségi Házban látogatta meg intézményünk lakóit a Mikulás az Ady Endre Gimnázium 9.NYD osztályos tanulói kíséretében..

Magyar Református Szeretetszolgálat játékdélután

2017. március 16-án a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntesei szerveztek vidám játékos délutánt a Gyermekek Átmeneti Otthonában élők számára.

Főzőverseny

2016. június 16-án DMJV Idősek Háza Társintézményi bográcsos főzőversenyt rendezett. Csapatunk harcsapaprikást készített túrós csuszával, amivel elnyerte a vándordíjat..

KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület gálaestje

2016. március 05-én került megrendezésre a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület gálaestje, a Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok Szövetsége (HABIDISZ) és a Debreceni Civilek önkéntes programjának 10. születésnapja alkalmából.

A gálaest célja az emberi kapcsolatok fontosságára való figyelem felhívása mellett, a tavalyi évben elért eredmények, sikerek bemutatása volt, melyen megköszönték partnereik, civil szervezetek, intézmények, önkormányzatok felé az együttműködést és segítséget.

Intézményünk Családok Átmeneti Otthonában lakó gyermekek "FARSANGI MASZKABÁL" című zenés bemutatóval mutatkoztak be a gálaesten.

KÖSZÖNET AZ ADOMÁNYOZÓKNAK!

A Metró áruházban összegyűlt élelmiszert 180 szegénységben élő családhoz juttattuk el.
Minden adományozó vásárlónak köszönetet mondunk azért, hogy segítségükkel szebbé tehettük ezeknek az embereknek a karácsonyát.

Adománygyűjtés a Metró áruházban

November 5-6-7-én, valamint november 12-13-14-én a Metró áruházban tartós élelmiszer adományokat gyűjtenek a DMJV Gyermekvédelmi Intézménye munkatársai, amit eljuttatnak a legrászorulóbb családok részére Karácsony alkalmából.

további részletek >>>

DÖK Nap a Tóth Árpád Gimnáziumban

A Campus fesztiválon nyújtott prevenciós tevékenységünk alapján 11 másik szervezettel együtt meghívást kapott intézményünk a Tóth Árpád Gimnáziumba, a DÖK Napra. Ezen alkalomból pályaorientációs kérdőívet töltettünk ki a diákokkal, tanácsadást folytattunk, illetve saját készítésű PREVI nevű prevenciós társasjátékunkkal (alkohol, drog, konfliktuskezelés, párkapcsolat) prevenciós felvilágosítást végeztünk.

Adomány-díj

adomany-dijA Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális Munkás képzésének 25 éves jubileuma alkalmából, 2015. szeptember 21-én Nyíregházán rendezett ünnepségen intézményünk a

DEBRECENI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KAR SZOCIÁLIS KÉPZÉSEINEK OKTATÓ INTÉZMÉNYE 2015

elnevezésű díjban részesült.

Adományozó levél .pdf

Nyári tábor Halápon

Az idén második alkalommal megszervezésre került egyhetes nyári táborban mintegy hatvan gyermek vett részt, akiknek egyik fele a Nagycsere és Haláp környékén lévő tanyavilágából, a másik fele pedig Erdélyből, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Gyergyószárhegyi Otthonából érkezett.

A tábor megvalósulásában számtalan szervezet és magánszemély vett részt.

Campus fesztivál

Az idei évben 3. alkalommal települt ki intézményünk prevenciós sátorral a rendezvényre. Standunkon belül pályaorientációs tanácsadásban részesülhettek az érdeklődők, illetve egész alakos játék keretében a szenvedélybetegség, párkapcsolat, konfliktuskezelés, valamint a szülő-gyermek kapcsolat témakörét járhatták körül.

Korcsolyázás

2014. október 30-án kollegáink korcsolyázási lehetőséget szerveztünk 20 gyermek számára. Nagyon jól sikerült déltuán volt.

Idősek Őszi Programja - Józsa

Józsán októberben az idősek számára szerveztünk közös főzéssel, játékkal egybekötött vidám délutánt.

Gyermekjóléti Tanácskozás

2015. március 18-án a Csapókerti Közösségi Házban tartottuk az éves Gyermekjóléti Tanácskozásunkat.

Ezen alkalomból elsőként Szabolcsi Julianna, a Gyermekjóléti Központ vezetője számolt be a 2014. évi gyermekvédelmi munkáról.

Sinka Gábor, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata Fiatalkorú Bűnelkövetők Pártfogó Felügyelői Osztályának vezetője a a fiatalkorúak pártfogói ellátását, valamint a megelőző pártfogás intézményét mutatta be. Berényi András, a Városi Kábítószeregyeztető Fórum elnöke az internetfüggőség és a designer drogok kapcsán megfigyelhető jelenségekről, a felnőttek felelősségéről, feladatairól tartott előadást.

Kapcsolódó anyagok:

Gyermekvédelmi Tanácskozás Beszámoló 2015. SZJ. /pdf

Megelőző pártfogás folyamatábra 2015. Sinka Gábor. /pdf

A túlzott Internethasználat, mint új kihívás - Berényi András /pdf

A dizájner drogok használatának aktuális kérdései - Berényi András /pdf

Egymásért

2015. január 22-én a Magyar Kultúra Napján "Egymásért" címmel kiállítás nyílt Balogh Attiláné, Kósa Géza és Papp Lajos naív alkotók munkáiból.

A kiállítás megvalósításában közreműködött a Csapókerti Közösségi Ház és DMJV Gyermekvédelmi Intézménye.

A tárlatot Bothné Dóra festő nyitotta meg, közreműködött Zámbory Zoltán, a Csapókerti Általános Iskola tanára és tanítványai.

Kapcsolódó cikkek:

http://www.dehir.hu/kultura/kiut-a-remenytelensegbol-a-muveszet-eszkozeivel/2015/01/25/

A Baba-Mama Klubban járt a Mikulás

MikulásJózsán a Baba-Mama Klubban járt a Mikulás. A gyermekek nagy izgalommal várták a Télapó megérkezését. Hatalmas élmény volt ez a picik számára, annál is inkább, mivel a Mikulás valamennyi kisgyermeknek hozott ajándékot.


Adományozás a tanyavilágban élők számára

2014. december 11-én a nagycserei tanyavilágban élők számára szerveztek karácsonyi adományosztást, megvendégelést a tanyaprogram résztvevői.

Kapcsolódó cikkek:

http://www.haon.hu/a-tanyan-is-legyen-karacsony/2718885

Tanyavilágban élők segítése

2014. november 11-én Nagycsere-Haláp területén ismét tanyabejárásra került sor. Intézményünk Családsegítő Központjának munkatársai a Rendőrség, a tanyagondnoki szolgálat, a Zrínyi Miklós Vadásztársaság, a Polgárőrség és önkéntesek részvételével 25 tanyát kerestek fel. Az ott felmerülő szükségletekre igyekeztek megoldást adni.

A tanyaprogramot 2014. november 12-én a "SzocExpo 2014" elnevezésű országos konferencián Budapesten a jó gyakorlatok között ismertette az országból érkezett szakemberekkel Andorca Emilian, a Családsegítő Központ vezetője. A résztvevők pozitívan értékelték ezt a kezdeményezést és összefogást.

Kapcsolódó cikkek:

http://www.dehir.hu/debrecen/a-rendorseg-is-probal-segiteni-a-tanyavilagban-eloknek/2014/11/11/

http://www.haon.hu/jo-szivvel-a-tanyavilagban/2695479

Korcsolyázás

2014. október 30-án kollegáink korcsolyázási lehetőséget szerveztünk 20 gyermek számára. Nagyon jól sikerült déltuán volt.

Idősek Őszi Programja - Józsa

Józsán októberben az idősek számára szerveztünk közös főzéssel, játékkal egybekötött vidám délutánt.

Szabadidő programok az őszi szünetben

Az őszi szünetben több alkalommal szerveztünk szabadidős foglalkozást gyermekek számára, amiben interaktív játékok, kézművesség és terápiás kutyabemutató is volt.

Csapatépítő kirándulás

2014. október 10-én a dolgozói közösségünk csapatépítő kiránduláson vett részt, melynek keretén belül ellátogattunk Diósgyőrbe, és Lillafüredre. A látnivalókban gazdag, színes programoknak köszönhetően a kirándulás mindenki számára kellemes feltöltődés volt.

Baba-mama Klub foglalkozás

A józsai területi irodában 2014.10.08-án Baba-mama Klub foglalkozást szerveztünk, melyen részt vett Zsanda Emília nemzetközi okleveles csecsemőmasszázs oktató, dietetikus.

Církuszban voltak a gyermekek

A Fővárosi Nagycirkusz 18 gyermek és 2 felnőtt részére ingyenes belépési lehetőséget biztosított a 2014. szeptember 24-i előadására Debrecenben.

A résztvevők számára nagy élményt jelentettek a látottak, és a színvonalas műsor megerősítette bennük a cirkuszművészet iránti érdeklődést!.

Szomszédsági Nap

2014. szeptember 20-án Szomszédsági Nap megrendezésére került sor a Csapókertben, melynek programjához kollégáink szociális tanácsadással járultak hozzá.

Erzsébet Tábor - Balatonberény

Augusztusban a balatonberényi Erzsébet Táborban nyaralt 9 gyermek, kollegáink kíséretében. A táborban különböző programok voltak, kézműves foglalkozások, koncertek, sportversenyek.

Nagy élmény volt a gyermekek részére a fürdőzés.

Nyári napközis tábor

A debreceni nyári napközis tábor programjait intézményünk szervezi 2014. július 1. és augusztus 19. között.

Nyári tábor Szilvásváradon

2014. július 14. és 18. között az intézményünkkel kapcsolatban álló, hátrányos helyzetű gyermekek kollégáink kíséretében nyári táborban vettek részt Szilvásváradon, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.

A programok között szerepelt Szilvásvárad nevezetességeinek megismerésére szolgáló faluséta, amely során a gyerekek megtekinthették a Kerektemplomot, a Keglevich család egykori kastélyát, mely jelenleg szállodaként funkcionál, illetve a település tájházait is. Ezt követően nyomolvasási ismerteteket sajátíthattak el a résztvevők, illetve kipróbálhatták magukat az íjászat terén is. Ezeket az ismereteket a következő programban, az "indián ösvényen" hasznosíthatták a gyerekek. A "kincses térképpel" egy kijelölt erdei ösvényen feladatokat hajtottak végre, melynek a végén a kincs édesség formájában várta őket. Az idősebb gyermekek éjszakai túrán is részt vettek, ahol az akadálypályán zseblámpa segítségével kellett átjutniuk. A Szalajka-völgyi túrára kisvonattal érkeztek a gyerekek, majd megtekintették az Istállós-kői barlangot, a Fátyol-vízesést és a Szabadtéri Erdei Múzeumot is. A délutáni programok között szerepelt az élő szumó is, amikor a résztvevők szumó ruhába öltözve "harcoltak" egymással, illetve a "kaszinózás" is, amikor a gyermekek kipróbálhatták mennyire szerencsések a kártyában, rulett-játékban.

Összefogás a gyermekekért

Intézményünk az "Összefogás a gyermekekért" program keretében egy héten keresztül – június 23. és 29. között – a Debrecen-Hármashegy Erdei Iskolában és a Debrecen-Hármashegy Körszín területén 30 erdélyi és 30 nagycsere-halápi gyermek üdültetésének megszervezésében vett részt.

A tábor célja, hogy a határon túli valamint a helyi gyermekek közvetlenül is megismerhessék hagyományainkat, és ez beépüljön értékrendjükbe, életlátásukba. Továbbá célunk erősíteni a helyi fiatalokban a határon túli magyar kapcsolatok jelentőségét, a határon túli fiatalokban pedig a magyar identitásukat.

Családi Nap

Május 24-én Hármashegyen Családi Napot szerveztünk dolgozóink családjai részére.

"Egymásért" kiállítás

Papp Lajos2014. május 8-án Nagymacson a Közösségi Házban „Egymásért” címmel kiállítás nyílt Balogh Attiláné, Kósa Géza és Papp Lajos munkáiból.

A kiállítás célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen olyanoknak,  akik nem tanulták a festészetet, szobrászatot, de életük szerves része az alkotás, és – nehéz élethelyzetük ellenére – örömet okoznak másoknak műveikkel.

Anyák napja

2014. április 30-án a Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekek ünnepi műsorral köszöntötték az édesanyjukat. Ezen a napon a Debreceni Egyetem az Erasmus programjban résztvevő hallgatók által gyűjtött adományok átadására is sor került.

Kézműves foglalkozás

2014. április 17-én tavaszi szünidei kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyermekek.

Baba-Mama Klub

A csapókerti Baba-mama Klubban 2014. április 3-án szépségápolási tanácsokat hallhattak a kismamák.

Budapesti kirándulás

2014. március 28-án a „Kortársak együttműködése” című pályázat résztvevőinek részvételével, mintegy 70 diák és önkéntes Budapest nevezetességeit tekintette meg. Külön élményt jelentett a fiatalok számára a Nemzeti Galéria – az idegenvezetéssel kísért – látogatása.

Gólt lőj, ne magad!

2014. márcus 26-án a "Gólt lőj, ne magad!” elenvezésű drogprevenciós program keretében újabb 12 órás focirangadóra került sor, 5 középiskola diákjainak részvételével.

Disputa vetélkedő

2014. március 20-án négy középiskola diákjainak részvételével Disputa vetélkedőre került sor. A Disputa témamondata a következő volt: "A családok helyzete ma Magyarországon megfelelő."

Gyermekvédelmi tanácskozás

2014. március 20-án a Csapókerti Közösségi Házban került megrendezésre az intézményünk Gyermekjóléti Központja által szervezett éves gyermekvédelmi tanácskozás.

A tanácskozáson Szabolcsi Julianna ismertette az ellátási területen 2013-ban végzett gyermekjóléti tevékenységet, illetve a jelzőrendszeri tagok gyermekvédelmi munkáját.

Nagy Tamás pszichológus a gyermekbántalmazásról tartott előadást. Dr. Szolyák Elvira bíró és Dr. Pál Szilvia titkár az új Polgári Törvénykönyv szülői felügyeleti jogra vonatkozó rendelkezéseinek gyakorlatban történő alkalmazását foglalta össze.

további részletek >>>

Farsang a Baba-Mama Klubban-ban

Február 19-én Farsangi munlatságon vehettek részt a gyermekek Józsán, a Baba-Mama Klubban. A közös játék és a jelmezek versenye mellett sok finom falat várta őket.

Ügyfélfogadás szünetel

2014. február 14-én 08.00-12.00 óra között valamennyi szervezeti egységben szünetel az ügyfélfogadás. Rendkívüli esetben a készenléti szolgáltatás elérhető a 30/475-9626-os telefonszámon.

Farsang a CSÁO-ban

2014. január 31-én farsanggal egybekötött családi napra került sor a Családok Átmeneti Otthonában.

LEGO ajándék

2013 decemberében a LEGO Manufacturing Kft. - a népszerű LEGO® játékokat gyártó cég nyíregyházi egysége - játék adománnyal lepte meg a Gyermekek Átmeneti Otthonában élő kicsiket.

Gólt lőj, ne magad!

FociDecember 18-án a Könnyűipari Szakközépiskola és intézményünk közös szervezésében 12 órás foci bajnokságra került sor az Újkerti középiskolák csapatainak részvételével.

A program „Gólt lőj, ne magad!” címet viselte. A futball mérkőzések mellett a drogmegelőzéssel foglalkozó civil szervezetek standjainál szakemberekkel találkozhattak a középiskolások, megoszthatták velük problémáikat, kérdéseket tehettek fel nekik.

Manó kommandó

2013. december 2-20-ig a Debrecen Plaza és a Köz-Pont Ifjúsági Egyesület közös jótékonysági adománygyűjtést szervezett a debreceni családok, beteg gyermekek és rászorulók részére. Az adományokból az intézményünkhöz tartozó gyermekek, illetve családok is részesültek.

Családi nap a CSÁO-ban

2013., november 30-án a Családok Átmeneti Otthonában családi napot szerveztünk, melynek keretében adventi koszorúkat készítettek a résztvevők.

CSÁO kirándulás

A Családok Átmeneti Otthona lakói 2013. november 21-22-én Poroszlón és Egerben voltak kiránduláson.

CSÁO gyermekek Budapesten

A Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekek 2013. október 31-én Budapesten voltak kirándulni.

Baba-Mama Klub

A Csapókerti területi irodánkban november 14-én és 21-én került sor a  Baba-mama Klub foglalkozására, melynek keretében adventi koszorúkat is készítettek a felnőttek.

Debreceni Civil Nap

2013. október 8-án a 3. Debreceni Civil Napon Családsegítő Központunk munkatársai a demenciával kapcsolatos beszélgetést szerveztek a fiatalok számára, ahol a demenciával kapcsolatos teszt kitöltését követően a témáról és az önkéntesség lehetőségeiről beszélgettek a résztvevőkkel.

A fiatalokat a demenciával szerettük volna megismertetni, mivel világszerte súlyos népegészségügyi probléma, Európában több mint 7 millió embert érint. Fontos, hogy ismerjük a tüneteket, mert minél hamarabb sikerül diagnosztizálni, a beteg életminősége annál tovább szinten tartható. Szeretnénk, ha fiatalok tudnák, mit tehetnek saját magukért, ill. érintett családtagjaikért, ugyanis a probléma nem csak a beteget érinti, hanem egész környezetére hatással van.

Baba-Mama Klub - étkezési tanácsok

2013. október 24-én Szalainé Kónya Zsuzsa dietetikus tartott beszélgetést a helyes étkezés fontosságáról, illetve betegségek megelőzésének lehetőségeiről a Böszörményi úton, a Baba-Mama Klubban.

TIGÁZ összefogás program - megszépült a Családok Átmeneti Otthona

2013 őszén a Tigáz Zrt. dolgozói önkéntes munkában jelentős felújítási munkákat végeztek a Családok Átmeneti Otthonában. Az épület festése mellett megújult a konyha berendezése. Az udvaron játszótéri eszközök telepítésére és virágosításra került sor.

Tigáz összefogás program

Ügyfélfogadás szünetel

2013. október 11-én (pénteken) az ügyfélfogadás az intézményben szünetel. Sürgős esetben a
(30) 475-9626-os telefonszámon érhető el a segítség.

Önkéntesek újították fel a Gyermekek Átmeneti Otthonát

2013. szeptember 20. és 22. között az IT Services Hungary önkéntesei felújítási munkákat végeztek a Gyermekek Átmeneti Otthonában, a Böszörményi út 68. szám alatt.

Az eseményről a Dehir.hu hírportál is beszámolt. A cikk megtekintéséhez kattintson ide.

Köszönetünket fejezzük ki az IT Services Hungary Kft-nek, hogy intézményünket támogatták. Külön hálás köszönet a cég azon dolgozóinak, akik szabadidejüket feláldozva, fáradságot nem kímélve kétkezi munkájukkal járultak hozzá a Gyermekek Átmeneti Otthonának megújulásához. Köszönjük!

Lecsófesztivál Halápon

Lecsófesztivál - Haláp2013. szeptember 14-én kilencedik alkalommal került megrendezésre a HALÁPI LECSÓFESZTIVÁL, Az idei jótékonysági rendezvény programjainak szervezésében intézményünk Családsegítő Központjának dolgozói is közreműködtek.

A IX. HALÁPI LECSÓFESZTIVÁL bevétele a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány számára került felajánlásra, melynek célja a leukémiás gyermekek, valamint a Debreceni Egyetem OEC Gyermekhematológiai Osztályának támogatása volt.

Nyári tábor Józsán

Intézményünk józsai területi irodájában 2013. július 15. és 19. között nyári tábort szerveztünk 28 gyermek részére. A változatos programok megszervezését négy önkéntes diák is segítette.

Campus Fesztivál

Hétvégén a Családsegítő Központunk képviseltette magát a Campus Fesztiválon, ahol különböző programokkal várták az érdeklődő fiatalokat. Megközelítőleg 200 fő kapcsolódott be a játékokba, és ismerkedett meg a Családsegítő Központ szolgáltatásaival.

Helyettes szülőket keresünk

Intézményünk Helyettes Szülői Hálózatának bővítéséhez jelentkezőket várunk.

jelentkezési feltételek (pdf)

Gyermeknap

2013. június 13-án a Gyermekek Átmeneti Otthonában és  a Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekek számára gyermeknapot szerveztünk.

Nyári tábor

2013. június 17. és 28. között nyári tábort szerveztünk a Böszörményi út 68. szám alatt olyan gyermekek számára, akik intézményünkkel kapcsolatban álltak a tanév során.

Ügyfélfogadás szünetel

2013. május 31-én az intézményben és területi irodáiban az ügyfélfogadás szünetel. Sürgős esetben a készenléti szolgálat elérhető a 30/475-9626-os telefonszámon.

Fejlesztő foglalkozás Józsán

Józsán, a Gönczy Pál Utcai Óvodában kollégáink fejlesztő foglalkozást tartanak az óvodások részére. A képek a foglalkozásokon készültek.

Nagycsere - Szépkorúak Klubja

Nagycserén Szépkorúak Klubja kezdte meg működését, kollégáink közreműködésével. A csoport havi egy alkalommal találkozik a Nagycserén található Református gyülekezeti házban. Az idősek Nagycseréről, Halápról illetve a környező tanyavilágból érkeznek, akiknek a szállításában a Tanyagondnoki Szolgálat segít. A képek az első találkozáson készültek.

Élelmiszeradomány a rászorulóknak

Élelmiszer adományTöbb száz családhoz juttattunk el a napokban élelmiszeradományt Debrecenben. A családokat a Gyermekvédelmi Intézmény munkatársai választották ki, rászorultsági alapon. Hasonló adományozásra a jövőben is sor kerül. Az adományból részesülők szerint óriási segítség az alapvető élelmiszerekből álló (liszt, tészta és cukor) csomag. Nagyon örült az a kismacsi család is, ahol négy kisgyereket kell etetniük a szülőknek.

Szépkorúak Majálisa

Intézményünk józsai területi irodájában 2013. május 10-én 13.00-17.00 óra között került megrendezésre a „Szépkorúak Majálisa” elnevezésű program. A vidám hangulat mellett, múltidéző vetélkedő, hegedű és citeraszó, valamint bográcsban főtt slambuc tette teljessé az együttlétet.

A programon az egymásra találás és a jókedv, a régi történetek és emlékek felelevenítése segítette a résztvevőket abban, hogy a mindennapok küzdelmeiről és nehézségeiről rövid időre megfeledkezhessenek. Ez úton köszönjük azoknak a közreműködését, akik a megjelenésükkel színesítették a programot.

Szépkorúak Majálisa

A DMJV Gyermekvédelm Intézménye józsai területi irodája 2013. május 10-én 13.00-17.00 óra között szervezi meg a „Szépkorúak Majálisa” elenevezésű programját. Minden érdeklődő józsai nyugdíjast szeretettel várunk.

további részletek >>>

Rajzpályázat

RajzpályázatDMJV Gyermekvédelmi Intézménye rajzpályázatot hirdet a Gönczy Pál Általános Iskola és a Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola diákjai részére „Házon kívül, a szabadban” címmel.

A pályázatok benyújtási határideje: 2013. május 21.

Helye: minden pályázónak a saját iskolája

Eredményhírdetés: 2013. május 25-én a Józsai Közösségi Házban, Gyermeknap alkalmával

további részletek >>>

Ruhagyűjtés

2013. május 25-én 9-12 óra között Ruhagyűjtés lesz az Újkerti Közösségi Házban.

további részletek >>>

Baba- és Gyermekruha Börze

Ruhabörze2013. május 11-én 9-16 óra között Baba- és Gyermekruha Börzét rendezünk a Csapókerti Közösségi Házban (Debrecen, Süveg u. 3.).

Várunk minden érdeklődőt.

Gyermekvédelmi tanácskozás

Intézményünk Gyermekjóléti Központja 2013. március 21-én tartotta meg éves gyermekvédelmi tanácskozását a Csapókerti Közösségi Házban.

A tanácskozáson – a jelzőrendszer tagjainank részvételével – áttekintették a kollégák a 2012-ben, az ellátási területünkön végzett gyermekjóléti tevékenységet. A beszámolót Szabolcsi Julianna, a Gyermekjóléti Központ vezetője tartotta.

további részletek >>>

Ezután Gesztelyi Tamács, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum titkára ismertette a Fórum tevékenységét, annak gyermekvédelmi vonatkozásait. A résztvevők hallhattak azokról a programokról, szolgáltatásokról, melyeket a KEF biztosít az érdeklődők, illetve a rászorulók részére. Az előadást követően rövid konzultációra is lehetőség adódott.

további részletek >>>

Harmadik előadóként Marosszéki Emese, az Életfa Önkéntes Centrum szakmai vezetője az Önkéntes Centrum küldetéséről, munkájáról szólt, rávilágított az önkéntes munka és a közösségi szolgálat különbözőségeire. Tájékoztatta a résztvevőket arról, hogyan fogadhatnak önkénteseket, és hogyan tudja ezt a folyamatot segíteni az Önkéntes Centrum.

további részletek >>>

Meghívtuk a Magyar Gyermekmentő Alapítványt

2013. február 22-én az intézményünk, valamint a Városi Művelődési Központ szervezésében ellátogattak Debrecenbe a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakorvosai, szakápolói, és előadást tartottak az elsősegélynyújtásról. A résztvevők az elméleti ismereteken túl, a próbababák segítségével a gyakorlatban is elsajátíthatták azokat a fontos teendőket, amelyek vészhelyzet esetén akár életet is menthetnek. Többek között megtudhattuk, hogy mit tegyünk, amikor gyermekünk félrenyelt, görcsöl, csillapíthatatlan láza van, leforrázta magát, fullad, újraélesztésre szorul.

Farsangi délután

2013. február 15-én a Családok Átmeneti Otthonában farsangi délután keretében gyűltünk egybe, ahol a felnőttek fánksütéssel, a gyermekek pedig a kifestőkkel foglalatoskodtak.

Ügyfélfogadás szünetel

Tájékoztatunk minden kedves érdeklődőt, hogy 2013. február 8-án 08.00 és 12.00 óra között az ügyfélfogadás valamennyi telephelyünkön szünetel. Sürgős esetben a készenléti ügyeleti munkatársunk a 30/475-9626-os telefonszámon érhető el.

Lemaradoznak a pénzükről a hátrányos helyzetben élők

A Hajdú-Bihari Napló 2013. január 25., pénteki számában olvasható az a cikk, melyben Andorka Emil, a Családsegítő Központ vezetője osztotta meg tapasztalatait a szociális ellátórendszer által biztosított támogatások igénybevételének gyakorlatáról. Általános tapasztalat, hogy a rászorulók nem használják ki teljesen a különböző támogatási lehetőségeket.

Ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyam a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szervezésében

Magyar Gyermekmentő Alapítvány2013. február 22-én, pénteken 15.00 órától a Belvárosi Közösségi Ház Pódiumtermében (Debrecen, Kossuth u. 1.) a Magyar Gyermekmentő Alapítvány orvosai közreműködésével lehet elsajátítani az elsősegélynyújtást, valamint megtudhatják, hogy mitől kell óvniuk a szülőknek, gyerekekkel foglalkozó személyeknek a kicsiket, illetve mit kell tenniük, ha vészhelyzetben vannak. Megfelelő képzettséggel és odafigyeléssel a balesetek, betegségek 80%-a megelőzhető. A vészhelyzetek kezelésének legértékesebb első 10-15 perce a laikus elsősegélynyújtó kezében van, ezért fontos, hogy felkészültek legyünk az ilyen helyzetekre.

A 3-3,5 órás oktatás elméleti és gyakorlati képzésből áll. Olyan vészhelyzetekről lesz szó, mely gyakorta előfordul (lázgörcs, fulladás, félrenyelés, mérgezés, allergia, ütőeres vérzés, magasból esés, égés, bölcsőhalál…), illetve ezek megelőzéséről és kezelési lehetőségeiről kaphatnak útmutatást. A gyakorlati rész során fantom babákon sajátíthatják el az újraélesztés lépéseit, egyes műfogásokat, kötözési technikákat.

Mindenkit szeretettel várunk, aki gyermekekkel foglalkozik, gyermekekre felügyel. A kismamáknak, szülőknek, nagyszülőknek, gyermekfelügyelőknek, védőnőknek, óvodai, iskolai pedagógusoknak, kisgyermekes munkatársakkal rendelkező cégeknek különösen szeretnénk figyelmébe ajánlani.

A programon történő részvétel ingyenes.

Nagycserei tanyavilágban élők segítése

NagycsereJanuár 23-án tanyán élőket kerestek fel a Családsegítő Központunk dolgozói egyéb szervezetekkel együttműködésben. Az összefogás célja az volt, hogy a téli hónapokban, a főként idős és beteg emberek alapvető élelmiszerekhez jussanak. Kék vödrökben főként tartós élelmiszereket - lisztet, olajt, konzervet - és tisztálkodási szereket osztottak ki a családoknak. Az adományok begyűjtése a Dorcas Segélyszervezet, és a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében történt.

Ügyfélfogadás szünetel

2012. december 17-én, hétfőn 9-12 óráig intézményünkben az ügyfélfogadás szünetel. Sürgős esetben a készenléti szolgálat hívható a következő telefonszámon: 30/475-9626

Télapó ünnepség

2012. november 29-én a Csapókerti Közösségi Házban Télapó ünnepséget szerveztünk 180 gyermek részére. A gyermekek nagyon örültek az ajándékcsomagnak. Az ünnepi műsor keretében Pintér Bélával énekelhetett együtt a közönség, majd Bohaócelőadást tekintettek meg. Az eseményt debreceni gyülekezetek támogatták.

Szocfaktor

2012. november 10-én „Szocfaktor” című rendezvénnyel ünnepeltük a Szociális Munka Napját. Az intézmény különböző szervezeti egységei élvezetes és ötletes produkcióval lepték meg a kollégákat.

Az ünnepségen a bemutatókat a „Családokért 2012” és a „Gyermekekért 2012” díjak átadása követte.

Tanyavilágban élő embereknek segítettünk

Tartós élelmiszereket vittünk a Nagycsere környéki tanyákon élő embereknek 2012. november 15-én, csütörtökön a városi önkormányzat és több helyi civil, illetve társadalmi szervezet munkatársaival. Az adománnyal a legszegényebb és a leginkább támogatásra szoruló családokon segítettünk. A több mint 700 kilónyi rizzsel, liszttel és tartós tejjel összesen 44 nehéz sorsú ember életét próbáltuk könnyebbé tenni.

Ügyfélfogadás szünetel

2012. november 10-én (szombaton) intézményünkben az ügyfélfogadás szünetel. Sürgős esetben a készenléti szolgálat hívható a következő telefonszámon: 30/475-9626

Szlovákiai kirándulás

2012. október 5-én intézményünk dolgozói egy egynapos szlovákiai kirándulás keretében számos magyar történelmi emlékhelyet látogattak meg. Többek közt megtekintették a Rákóczi-várkastélyt - II. Rákóczi Ferenc szülőházát Borsiban, valamint az Andrássy-kastélyt, a múzeumot, illetve az Andrássy-mauzóleumot - az Andrássy család (Andrássy Gyula gróf, volt magyar miniszterelnök, valamint felesége, gróf Kendeffy Katalin, és elsőszülött fiuk, Tivadar) nyughelyét Tőketerebesen.

A kiránduláson részt vevők rengeteg élménnyel, és hasznos ismerettel lettek gazdagabbak.

Ügyfélfogadás szünetel

2012. október 5-én (pénteken) a Családsegítő és Gyermekjóléti Központok csapókerti területi irodájában (4033 Debrecen, Süveg u. 3.), valamint a józsai területi irodában (4225 Debrecen-Józsa, Felsőjózsai u. 7.) nem lesz ügyfélfogadás. Sürgős esetben a szolgáltatások elérhetők a Böszörményi út 68. szám alatt, valamint a (30) 475-9626-os telefonszámon.

2012. október 8-án, hétfőn 8-10 óráig intézményben az ügyfélfogadás szünetel. Sürgős esetben a készenléti szolgálat telefonszáma hívható: (30) 475-9626.

Ismerkedés Kalmükföld kultúrájával

Többkultúrájú Családok Egyesülete2012. szeptember 15-én a lakásotthonokban élő gyermekek a Többkultúrájú Családok Egyesületének tagjaival találkoztak. Megismerkedtek a kalmük kultúrával, szokásokkal, és megkóstolhatták a népi ételeket.

Nyári kalandozások

A józsai területi irodában júliusban és augusztusban is megrendezésre került a már hagyománynak számító, 1-1 hetes nyári szabadidős tábor, melyet nagy érdeklődéssel fogadtak a gyermekek. Változatos programokat kínáltunk, melyek közül a legkedveltebbek a kerékpártúra, könyvtárlátogatás, kerékpáros ügyességi-verseny, kincskeresés, szekerezés és a batikolás volt. Táborunkat a Mentőszolgálattal, a helyi könyvtárral, a Vöröskereszttel, a Debreceni Rendőrkapitánysággal és a Máltai Játszótér dolgozóival együttműködve bonyolítottuk le.

Ebben az évben a józsai fiatalok közül önkéntesek is részt vettek a tábor megvalósításában, mely fejlesztette felelősségtudatukat, s kreativitásukat.

A gyerekek és a szülők visszajelzései alapján a gondtalan kikapcsolódáson túl, hasznos ismeretekkel is gazdagodtak.

Élmények Bogácson

Bogács - 20122012. július 23. és 27. között Bogácson került megrendezésre idei nyári táborunk, ahol az intézményünkben gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek vettek részt.
Útban Bogács felé megismerkedtek Eger nevezettességeivel, különösen tetszett nekik az egri Bazilika.
Bogácson színes program várta őket, például gofrisütés, szülinapozás, amerikai foci, ping-pongozás, labdázás, csocsózás, túra a Kilátóhoz.
Legszívesebben a bogácsi strandfürdőn töltötték az időt. Igazi víziparadicsom volt ez számukra, ahol napozhattak, labdázhattak a medencében, úszhattak, sőt aqua-zumbába is bekapcsolódhattak.

Nyári tábor

Nyári tábor2012. június 25-29. között nyári tábort szerveztünk a Családsegítő és Gyermekjóléti Központunkkal kapcsolatban álló gyermekek részére. A táborban 26 fő vett részt. A hét során a gyermekek ellátogattak a MODEM-be, ahol megtekintették a Magyar Sajtófotó Kiállítást, bepillantást nyerhettek a mentőállomáson dolgozók munkájába, és számháborúban mérték össze ügyességüket a lakótelepen élő, játszótéri gyermekekkel. Ezen kívül arcfestés, kézműves foglalkozás, valamint sportvetélkedő is színesítette a programot.

Szalai Emese különdíjat kapott

Szalai Emese rajzpályázatonJúnius 8-án a Fórumban rendezett "Rajzolj a szeretetről" című gyermekrajz pályázaton Szalai Emese különdíjat kapott.

Gratulálunk Emese!

Ügyfélfogadás június 8-án szünetel

Az intézményben 2012. június 8-án, pénteken - összdolgozói értekezlet miatt - nem lesz ügyfélfogadás. Szükség esetén a készenléti szolgálat elérhető a 30/475-9626-os telefonszámon.

Baba-Mama Klub - közös játszóházi program

A Böszörményi úti székhelyen, valamint a Csapókertben működő Baba-mama Klub tagjai 2012. május 17-én közös játszóházi programon vettek részt.

Intézményi nyílt napok

Szeretettel meghívjuk Önt és Munkatársait a május 9-én és 10-én tartandó intézményi nyílt napokra.

Kérjük, hogy részvételi szándékát 2012. május 7-ig az 52/314-078-as telefonon, vagy a gyermekvedelem@intezmeny.debrecen.hu e-mail címen jelezni szíveskedjen

Helyszínek és időpontok:

2012.05.09. szerda

 • Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 4032 Debrecen, Böszörményi út 68.
  14.00-16.00
 • Gyermekek Átmeneti Otthona 4032 Debrecen, Böszörményi út 68.
  14.30-16.30
 • I. számú lakásotthon 4031 Debrecen, Kálmán u. 28.
  14.30-16.30
 • II. számú lakásotthon 4030 Debrecen, Poroshát u. 33.
  14.30-16.30
 • III. számú lakásotthon 4030 Debrecen, Pákász u. 11.
  14.30-16.30

2012.05.10. csütörtök

 • Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 4225 Debrecen-Józsa, Felsőjózsai u. 7.
  10.00-12.00
 • Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 4033 Debrecen, Süveg u. 3.
  13.00-15.00
   

2012. évi gyermekjóléti tanácskozás

Gyermekjóléti tanácskozás 20122012. március 22-én a Csapókerti Közösségi Házban került megrendezésre az éves gyermekjóléti tanácskozásunk, melyen Szabolcsi Julianna, a DMJV Gyermekvédelmi Intézménye Gyermekjóléti Központjának vezetője számolt be az éves szakmai tevékenységről.

Dr. Rácz Julianna, DMJV Polgármesteri Hivatal Családvédelmi Osztály osztályvezetője az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének eddigi tapasztalatait és új szabályait foglalta össze.

Dr. Varga Andrea, a DMJV Polgármesteri Hivatal Oktatási Osztályának munkatársa azokat a változásokat ismertette, melyek nemzeti köznevelésről szóló törvény életbe lépésével a gyermekvédelemre is kihatással lesznek.

Az előadások anyaga megtekinthető illetve letölthető az alábbi linkek segítségével.

Szabolcsi Julianna - 2011 évi tapasztalatok (pdf)

Dr. Rácz Julianna - A tankötelezettség teljesítéséről újra (pdf)

Dr. Varga Andrea - A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény (pdf)

Nyilvános gyermekjóléti értekezletet tartunk

Az éves gyermekjóléti értekezletünket 2012. március 22-én, csütörtökön 14.00 órától tartjuk a Csapókerti Közösségi Ház színháztermében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Ügyfélfogadási rend március 24-én, szombaton

Tájékoztatjuk klienseinket, hogy 2012. március 24-én az intézmény székhelyén és a területi irodákban 8-12 óra között lesz ügyfélfogadás.

Részt vettünk a "Tanyákon élők megsegítése" programban

Andorca Emilian Munkatársaink több segítő szervezettel közösen járták fel terepjárókkal a nagycserei tanyákon élőket 2012. március 7-én. A családsegítő központ, a rendőrségi körzeti megbízott, a Református Missziói Egyházközség tanyagondnokai, a DEKOM speciális mentőorvosai és helyi vadászok fogtak össze az elszigetelten élő idős, beteg emberek megsegítésére. Tartós élelmiszert, gyógyszert kaptak a Nagycsere környéki tanyákon élők, és bűnmegelőzési tanácsokkal látták el az egyedülállókat.

Készítette:
Honlapkészítés Debrecen